Το ελαιόλαδο

  • Εκτύπωση

 

Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά αντιπροσώπευε, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, την ειρήνη εξαιτίας της ηρεμίας της και οι Έλληνες εκτιμούσαν αυτό το δένδρο τόσο πολύ που οι νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων βραβεύονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς.

Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν πολλαπλών χρήσεων. Εδώ και πολλές γενεές θεωρείται στη Μεσόγειο ως σημαντικό για την υγεία και τη διατροφή και τώρα εκτιμάται πολύ στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο για τις διατροφικές, υγιεινές και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.



Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι το ελαιόλαδο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Η συνεχής κατανάλωσή του προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, απορροφάται εύκολα από το σώμα και κάνει καλό στο στομάχι. Το ελαιόλαδο αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία συστατικών από τα οποία τον κύριο λόγο έχουν τα λιπαρά οξέα, οι υδρογονάνθρακες, βιταμίνες και χρωστικές ουσίες. 


Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά:

  • Στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα.
  • Στην διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε "καλή" χοληστερίνη (HDL).
  • Στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Στην θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάχτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη.
  • Στη σωστή διατροφή των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου.
  • Στην πρόληψη του καρκίνου.

 Σήμερα στη χώρα μας η ελιά είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες. Ειδικότερα στην Κρήτη που είναι από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές της Ελλάδος και που η εδαφολογική της σύσταση είναι τέτοια ώστε να ανάγουν το Κρητικό ελαιόλαδο ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου.